Onderhoud & schoonmaak tips

Droog, droger, droogst

Een tuinkamer met doek is een welkome aanvulling op uw woning op warme zomerdagen. U ontkomt echter niet aan omgevingsinvloeden die het doek vuil maken. Zonwering aan de straatkant of in uw achtertuin… Waar de zonwering ook hangt, het doek verdient zo nu en dan een schoonmaakbeurt. Tenminste, als u lang wilt genieten van het doek. Want een goed onderhoud verlengt de levensduur van het zonweringsdoek. Zijn er een aantal vuistregels betreft het onderhoud? En hoe maakt u het doek op verantwoorde wijze schoon? Als specialist in zonweringen leggen wij het uit…

Overkapping aluminium met glas

Laat je doek drogen

Het belangrijkste advies omtrent het onderhoud van uw doek is: laat deze drogen. Een zonweringsdoek ontkomt niet aan vocht. Het doek hangt buiten en is hoe dan ook overgeleverd aan de elementen. En dat is helemaal niet erg. Maar wanneer vocht het doek intrekt is dat wel funest. Om verkleuringen en stank te voorkomen mag vocht geen kans krijgen. Laat het doek daarom te allen tijde goed opdrogen wanneer het nat is geworden. Dus ook na de schoonmaak!

Schoonmaken van het doek

Nu u weet dat vocht geen kans mag krijgen, ook na de schoonmaak niet, leggen we uit hoe het doek het best schoongemaakt kan worden. Laten we beginnen met hoe het in ieder geval niet moet.

✗ Gebruik nooit een hogedrukreiniger
✗ Gebruik nooit bijtende schoonmaakmiddelen of een wasmachine voor het reinigen van het doek.
✗ Vermijd reinigen in de felle zon. Als het zeepwater snel opdroogt kan dit vlekken veroorzaken.

Tip 1

Losliggend vuil verwijderen

Verwijder losliggend vuil voorzichtig van het doek met bijvoorbeeld een telescoopsteel (met spiraal en borstel), of gebruik een ladder en een stoffer en blik.

Tip 2

Bevochtigen

Spoel het doek af met een ruime hoeveelheid schoon water. Vuil kan hierdoor inweken en is makkelijker te verwijderen.

Tip 3

Sopje maken en deppen

Vul een emmer met lauwwarm water van maximaal 40 °C. Maak hier een sopje van door 5 á 10% fijnwasmiddel toe te voegen. Gebruik een spons om het schuim op het doek te deppen. Het is belangrijk om niet te wrijven! Laat het schuim 15 á 20 minuten inweken en spoel het daarna af met een ruime hoeveelheid schoon water.

Tip 4

Laten drogen

Het is van groot belang om het doek hierna goed te laten drogen. Pas als het doek helemaal droog is kan het opgerold worden. Zo waarborgt u de kwaliteit en gaat het doek langer mee!

Preventief onderhoud

Soepele onderdelen

In een zonwering met doek zitten diverse draaiende en scharnierende onderdelen. Ook deze dienen jaarlijks gesmeerd en te worden met een droogsmeermiddel. PVC zijgeleiders, waarin de ritsen van de doeken lopen, behoeven minimaal één keer per jaar een smeerbeurt. En woont u in een streek met extremere weersomstandigheden, zoals aan de kust? Loop dan de technische onderdelen ieder half jaar even langs.

Goed om te weten

Felle zonnestralen, harde regenbuien, fijnstoffen vanaf de straat of blad van de bomen… Een doek is en blijft onderhevig aan de weersinvloeden en externe factoren. Hoe vaak u het doek ook schoonmaakt; het materiaal zal veranderen. Dit ondanks het feit dat zonneschermen voldoen aan strenge kwaliteitseisen die de stijfheid, scheurvastheid en kleurechtheid waarborgen. Houd er dus rekening mee dat het volkomen normaal is als er (na verloop van tijd) verandering optreedt. Maar vanzelfsprekend draagt een goed onderhoud bij aan een langere levensduur van het doek. Succes met de schoonmaak!

Realisatie door Zeker Zichtbaar