Onze 7 tips voor de keuze van een zonweringsdoek

Tuinkamer Van van Ee special

De uitgebreide mogelijkheden van een zonweringsdoek kunnen een waar doolhof zijn. En de consequenties van uw keuze groot. Daarom hebben wij zeven tips voor het kiezen van het juiste zonweringsdoek en het onderhoud!

1. Echte kleuren

U wilt trots zijn op uw zonweringsdoek. Het is immers een uithangbordje van uw huis of tuinkamer. Om kwaliteit te waarborgen maken wij bij Van van Ee gebruik van de spindoptechniek. Dit is de meest ingewikkelde en hoogwaardige manier van kleuren. Kleurpigmenten worden al in de vezels aangebracht, nog voordat deze tot de draden worden gesponnen. Het resultaat? Een doek waarbij de kleur tot in zijn binnenste verwezen zit. En ook nog eens kleurvast.

Stalen overkapping glas Vigo

2. Het juiste type doek

Zonweringsdoeken worden van acryl of polyester gemaakt. Beide hebben zo hun kwaliteiten. Acryl is kleurechter en Polyester vormstabieler. Acryl is dus het beste voor intensief gebruik en polyester voor grote zonneschermen. Bepaal samen met de specialist wat voor u het belangrijkste is.

3. Plaats en doekdessin

Let bij de keuze van de kleur niet alleen op uw smaak, maar ook op waar u woont. Heldere en lichte kleuren zijn de echte klassiekers bij zonneschermen. Ze laten licht door en beschermen toch tegen het felle zonlicht. Deze doeken hebben alleen een nadeel: ze zijn gevoeliger voor vuil. Woont u aan een drukke straat of een straat waar veel bomen staan? Dan is ons advies om te kiezen voor donkere kleuren of een patroon. En ook daar zijn de mogelijkheden eindeloos.

4. Laat uw doek goed drogen

Moderne stoffen van zonwering hebben veel waterafstotende eigenschappen. Toch is vocht uiteindelijk vergif voor uw doek. Dit betekent niet dat uw zonwering niet nat mag worden maar wel dat u het goed moet laten drogen wanneer het nat is geworden. Anders kan het voor verkleuringen of stankoverlast zorgen.

Glazen aluminium overkapping

5. Onderhoud van doek

Een hogedrukreiniger of wasmachine is absoluut taboe voor uw doek. Deze beschadigen het doek juist. De volgende procedure reinigt de stof en bespaart deze:

1. Verwijder losliggend vuil.

2. Bevochtig het doek met schoon water, zo wordt het ingetrokken vuil zacht.

3. Gebruik lauwwarm water (maximaal 40°C) met een 5-10% oplossing fijnwasmiddel.

4. Met een spons het schuim op het doek aanbrengen, niet inwrijven 5.

5. Schuim 15-20 minuten laten inwerken.

6. Met veel schoon water naspoelen.

7. Doek goed laten drogen.

6. Het doek leeft en verandert

Zonweringsdoeken voldoen aan strenge technische kwaliteitseisen. Laboratoriumtesten waarborgen eigenschappen als stijfheid, scheurvastheid en kleurechtheid. Toch zult u door de jaren heen veranderingen merken. Zo kan het materiaal veranderen, vooral bij regelmatig gebruik van het zonnescherm. Ook het doek doorhangen tussen de naden of oprekken in het zoomgebied en kunnen wikkelvouwen al vanaf het begin aanwezig zijn. Dat is vaak normaal, onafhankelijk van de leverancier. Door uw doek goed te onderhouden kunt u de kwaliteit waarborgen en maximaal genieten van uw doek.

7. Frisse kleuren door vervangen doek

Uw smaak kan veranderen. Het straatbeeld verandert. De mode verandert. Soms is het daarom goed om een frisse wind over het terras te laten waaien. Met een geheel nieuw doek komt uw tweede woonkamer in een geheel ander licht te staan.

Ben u ook op zoek naar een zonweringsdoek in uw tuinkamer waar u de komende jaren van gaat genieten? Kom naar Van van Ee en laat u adviseren over de laatste trends en technieken. Tot binnenkort!

Realisatie door Zeker Zichtbaar